בישראל, לקרנות הפנסיה חלק משמעותי במערכת הפנסיונית במדינה.. קרנות הפנסיה נועדו לספק הכנסה חודשית לעובדים בהגיעם לגיל פרישה והן מנוהלות על ידי חברות פרטיות בפיקוח רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון ומשרד האוצר. אחת הסיבות לפיקוח ההדוק של הרגולטור היא הטבת מס בצורת מנגנון הבטחת תשואה בגובה 5.15%.. עבור עמיתים פעילים מדובר כמעט בשיעור של 30% על הכספים המושקעים שלהם ו60% עבור פנסיונרים מקבלי קצבאות. לכן עקב הטבה זו,ההפקדה מוגבלת בתקרה והיא מתעדכנת בהתאם לשינויים בשכר הממוצע במשק.
בישראל קיימים שני סוגים עיקריים של קרנות פנסיה: פנסיה ותיקה ופנסיה צוברת(מקיפה). פנסיה ותיקה ( ניתן היה הצטרף עד 1995) מעניקה קצבה מובטחת לגמלאים, על בסיס נוסחה המתחשבת בשכר העובד ובשנות ותק, פנסיה על בסיס זכויות שצברנו ולא כסף. כיום קרן הפנסיה הוותיקה קיימת אצל רוב האוכלוסייה הבוגרת יותר ובעוד שנים מספר לא תהווה אחוז גבוה בכלל החוסכים בישראל ולכן נתמקד יותר בפנסיה המקיפה הצוברת בה היום רוב העובדים בישראל מבוטחים. פנסיה צוברת החדשה לעומת זאת (החל מ1995 ועד היום) , מבוססת על ההפקדות של העובד והמעסיק וכן על ביצועי ההשקעות שמבצעות קרן הפנסיה. הנוסחה לקבלת קצבה בפנסיה המקיפה מורכבת מחיסכון הצבור שלנו חלקי מקדם המרה לקצבה שמשתנה כל תקופה בהתאם לכמה פרמטרים כמו תוחלת חיים, מין ,גיל, סטטוס משפחתי ועוד.
קרן פנסיה המקיפה לעובדים שכירים ולעצמאיים מקנה 3 סוגי פנסיות:
פנסיית (קצבת) זקנה- אשר מורכבת כפי שנאמר, מחלוקת החיסכון הצבור במקדם המרה לקצבה.
פנסיית נכות- בקרן הפנסיה אשר מבטחת עובדים שכירים ועצמאיים מפני סיכון אפשרי שבו הם יחוו פגיעה בכושר עבודה שלהם ב-25% לפחות ושאינם מסוגלים לעבוד בעבודתם למעלה מ-90 יום רצופים, לאחר קביעת הוועדה רפואית מטעם קרן הפנסיה, העובד עשויי להיות זכאי לקצבת נכות מקרן הפנסיה כל עוד הוא מפקיד באופן שוטף לחיסכון הפנסיוני או שנמצא בהסדר אורכת ביטוח (הסדר "ריסק"). חישוב קצבת אובדן כושר עבודה בקרן פנסיה מתבצע על בסיס 3 מרכיבים: *גובה השכר שהמבוטח הפקיד מתוכו לקרן הפנסיה שלו (ידוע בתור “השכר הקובע”). *אחוז הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה (נכות) במסלול של המבוטח בקרן הפנסיה. *אחוזי הנכות שנקבעו למבוטח על ידי הוועדה הרפואית בקרן הפנסיה
פנסיית שארים- פנסיית שארים הינה הסוג השלישי בסוגי הפנסיה שניתן לקבל ממנה, אשר נועדה עבור שאריו של המבוטח במקרה של חלילה פטירה. מי הם הזכאים לקצבת שארים? -בן זוג (לרבות ידוע בציבור מאותו המין) יהיה זכאי ל- 60% מהשכר הקובע לכל ימי חייו. -ילדים עד לגיל 21 (לרבות בן חורג) – סך הקצבאות לילדים כולל הילד המוגבל – יעמדו על 40% מהשכר הקובע. -ילד מוגבל יהיה זכאי לתשלום לכל ימי חייו בסך 40% מהשכר הקובע. בן מוגבל נבחר יהיה זכאי גם הוא לקצבה לכל החיים אך על חשבון קצבת האלמנה -הורה של העמית או של בן הזוג בהתאם לתקנון הקרן-20% מהשכר הקובע הכיסויים הביטוחיים לנכות ולפטירה יבטחו את העמיתים בקרן הפנסיה המקיפה ממועד ההפקדה הראשון לקרן תוך הסתייגות אחת שבה במהלך ה5 השנים הראשונות הקרן לא תבטח מצבים רפואיים או מחלה הקודמים לביצוע ההצטרפות לקרן. המונח המקצועי לכך נקרא תקופת אכשרה. ולכן, חשוב להתייעץ עם גורם המורשה בתחום בכל שינוי תעסוקתי ושינוי או עדכון הסטטוס המשפחתי .
הרגולטור נקט בשנים האחרונות צעדים כדי לחזק את מערכת הפנסיה של מדינת ישראל ולהבטיח שהיא ברת קיימא לטווח ארוך. צעד כזה היה הנהגת הפרשות חובה לפנסיה לכל העובדים השכירים בשנת 2008, שחייבה את המעסיקים והעובדים להפריש מינימום של 18.5% לפחות משכר העובדים לקרן פנסיה . החלוקה מתבצעת כאשר העובד מפקיד 6% לתגמולים והמעסיק מפקיד עבורו 6.5% לתגמולים ו6% נוספים למרכיב פיצויים. החל מ2017 חלה חובת הפרשה לפנסיה גם לעצמאיים. בנוסף להפקדות החובה הללו, העובדים יכולים גם להפקיד הפקדות מרצון לקרנות הפנסיה שלהם כדי להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהם וגם להנות מהטבות מס נוספות. קרנות הפנסיה בישראל מציעות מגוון אפשרויות השקעה, לרבות השקעה במניות, אגרות חוב , נכסים בלתי סחירים וכיום עקב ביקוש שהולך וצובר תאוצה גם באפיקי השקעה פאסיביים דרך מדדים קיימים בבורסות בעולם וזאת בכדי לסייע לעובדים לבנות את החיסכון הפנסיוני שלהם בצורה המיטבית ביותר.